2013

Macht en Pracht


Thema open monumentendag 2013 “ Pracht en macht”.

MEN vond dat het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem aan een opknapbeurt toe was. De ‘nieuwe’ vleugel deed enigszins afbreuk aan het historisch karakter van het gebouw.
Deze westelijke vleugel, bekend als het Dreefgebouw naast Paviljoen Welgelegen, werd in de jaren 50 dé nieuwbouw van het provinciehuis, op de plaats van het voormalig koetshuis. Dit Dreefgebouw is nu grotendeels afgebroken om nieuwbouw te realiseren.

In 2011 stonden de kantoren in deze vleugel al leeg en kreeg ik de kans om dit kantoorlandschap van de jaren 50 op de foto vast te leggen. De foto’s vormden een verrijking van mijn kleurpalet, die nu voor een deel na twee jaar uit de verf mochten komen.

Voor het thema Pracht en Macht heb ik bewust alleen de foto’s van het trappenhuis gebruikt. Zelfs in de lege en donkere staat waarin ik het pand aantrof straalde het trappenhuis nog steeds allure. Zijn hoge ramen verlichtten de donkergrijze vloeren met een lentewarme zonnegloed.

In mijn werken heb ik de pracht en macht van dit portaal uitvergroot. Het lichtspel en de art-deco elementen zijn versterkt. Even ben ik de architect van deze ruimte en krijgt het de schoonheid die ik erin zie.

De vloeren stralen licht. De benedenvloer is het venster zelf. De ruimte is de overtreffende trap.

Daarnaast doet een uitvergroting van een van de prachtige glazen lampbollen het heel goed als nieuw vloerzeil voor de bovenetage.

Mijn werken waren al voltooid en tijdens een fietstochtje langs de Dreef zag ik dat dit trappenhuis overeind is blijven staan! Zoeken op internet gaf mij de informatie dat dit deel is opgenomen door de Claus en Kaan Architecten in hun ontwerp voor de nieuwbouw. De golfbeweging van de nieuwe achtergevel bouwt voort op de ronde uitstulping van het bestaande trappenhuis!

Het bouwwerk uit de jaren 50 door de toenmalige architecten Bremer en Zwiers mag in gedoseerde hoeveelheid blijven voortbestaan!
Als dat niet Pracht en Macht is!

  • Macht en Pracht
  • Macht en Pracht