2016

't Blijft Schipperen


 • Fotocollage
 • linnen
  acryl verf

  Voor de expositie "100 jaar Zee en Haven Museum Kunstenaars Collectief Velsen" heb ik het werk “ ’t Blijft Schipperen" gemaakt.
  Het werk is geen schilderij, maar een creatie van mixed media. Een collage van analoge en digitale foto’s en bewerkingen met verf, maken het tot een eigen en uniek werk.

  (Van dit werk zijn ook kleinere originele afdrukken op handgeschept papier.)

  Voordat ik aan de uitvoering van mijn werk begon, heb ik een gesprek gehad met bestuurslid Wilhelmina Oostenrijk. Het pand, dat in de volksmond 'de Visserijschool' genoemd wordt, was in de jaren 80 zonder functie en daardoor al aardig in verval. Het stond op de nominatie te worden gesloopt. Met steun van veel IJmuidenaren werd In 1989 een stichting opgericht om het gebouw te behouden en een nieuwe functie te geven als Zee- en Havenmuseum. Zo'n 70 vrijwilligers namen hiervoor de restauratie ter hand. Wilhelmina heeft mij veel van deze periode laten zien aan de hand van de analoge foto’s, die tijdens de restauratie zijn gemaakt.

  In veel van mijn andere werken maak ik gebruik van, door mijzelf gemaakte, foto’s van vervallen en verlaten ruimtes. Voor deze opdracht was mijn denkproces juist gericht op de restauratie van een gebouw dat ooit dreigde in verval te raken. De foto’s zijn als een kleurpalet voor mij. Door het samensmelten van elementen uit veel foto’s creëer ik een eigen beeld van de ruimte en de lokatie. De schoonheid van gebouw is wat ik wil laten zien.

  Voor dit werk mocht ik gebruik maken van de analoge foto’s (eigendom van het museum). Er zijn dus ook verschillende beelden van hard werkende vrijwilligers opgenomen als kleine taferelen. Tijdens de opening van de expositie was het leuk te horen dat vrijwilligers in mijn werk herkend werden. Daarnaast heb ik zelf foto’s gemaakt hoe ik het pand heb waargenomen, in zijn goed onderhouden staat in 2016. Het is een krachtig gebouw, dat op een markante plek staat aan de kop van de haven in IJmuiden.
  De basis van dit werk is dus de fotocollage van zowel analoge als de digitale foto’s. Deze foto’s zijn met behulp van computertechnieken getransformeerd tot een nieuwe werkelijkheid. Het werk is gemaakt op linnen. Het markante gebouw wordt op het doek omringd door symboliek. Het is een beeld geworden met verschillende verhalen van het gebouw met zijn omgeving en de mensen.

  Het linnen doek heb ik voorbewerkt met verschillende tinten acrylverf en een coating. Daarna heb ik de fotocollage op dit doek geplaatst. In de afwerkingsfase zijn er met verf accenten op het doek aangebracht om zo het beeld te versterken. De zware donkere houten lijst waarin het werk huist, past bij de stijl en interieur van het gebouw.

  • 't Blijft Schipperen
  • 't Blijft Schipperen